ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ              ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες

Όπως ήδη γνωρίζετε η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς γίνεται με πλήρη λειτουργία των σχολείων. Για την προστασία της υγείας όλων μας είναι ανάγκη να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ και του ΕΟΔΥ, ως εξής:

1.  Η είσοδος θα γίνεται ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ μεταξύ 08:00 και 08:15 χωρίς συγκέντρωση στο χώρο της προσευχής, ώστε να αποφεύγεται η παραμονή και ο συγχρωτισμός των παιδιών στην αυλή. Η πρωινή προσευχή  θα πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.

2.  Αμέσως με την είσοδό τους στο σχολείο, οι μαθητές/τριες πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στην αίθουσα  διδασκαλίας, όπου τους περιμένει ο διδάσκων/ουσα εκπαιδευτικός και αφού κάνουν χρήση αντισηπτικού υγρού, κάθονται στο θρανίο τους

3.  Η  ΧΡΗΣΗ  ΜΑΣΚΑΣ  ΕΙΝΑΙ  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του σχολείου αλλά  και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου (Δ1α/ΓΠ.οικ55339/8-9-2020  ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 3780/08-09-2020)

4.  Οι αίθουσες έχουν ήδη διαμορφωθεί, κατά τρόπο που να καλύπτουν τις απαιτήσεις των οδηγιών που εξέδωσε το Υ.ΠΑΙ.Θ για την αντιμετώπιση του Covid-19 και ο προσανατολισμός των θρανίων είναι προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε να μειώνεται η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα. Κάθε μαθητής/μαθήτρια θα κάθεται σε σταθερή θέση, που θα του υποδειχθεί από τον υπεύθυνο του τμήματος. Τα παράθυρα θα παραμένουν διαρκώς ανοικτά.

5.  Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του σχολείου, θα αφιερωθούν διδακτικές ώρες για την εκπαίδευση/ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τον νέο τρόπο λειτουργίας του σχολείου και τον τρόπο χρήσης της προστατευτικής μάσκας, σύμφωνα με τις οδηγίες και υποδείξεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του ΕΟΔΥ.

6.  Δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή και ο δανεισμός οποιουδήποτε αντικειμένου (στυλό, τετράδια, ρούχα, φαγητό, νερό ή ό,τι άλλο), μεταξύ των μαθητών/τριών.

7.  Απαγορεύεται οι μαθητές να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση.

8.  Συστήνεται οι μαθητές να φέρουν μαζί τους:

α. Μπουκαλάκι νερό  

β. Είδη ατομικής προστασίας προαιρετικά ( χαρτομάντιλα, αντισηπτικά μαντιλάκια και ό,τι άλλο κριθεί σκόπιμο)

γ. Τουλάχιστον τρεις μάσκες (σε ξεχωριστά σακουλάκια η καθεμιά και ένα σακουλάκι για να αποθηκεύσουν τη χρησιμοποιημένη μάσκα κατά τη διάρκεια της ημέρας)

9.  Τα διαλείμματα των Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων θα γίνονται σε διαφορετικό χρόνο για τους μαθητές, σε σχέση με αυτά των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων σε κάθε χώρο του σχολείου.

10.  Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Πρωινού Προγράμματος θα υλοποιηθεί κανονικά.

Από Τρίτη 15/9/2020 οι μαθητές θα προσέρχονται στο σχολείο από 8.00-8.15π.μ. και θα αποχωρούν στις 1.15 μ.μ.

 Το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα λειτουργήσει αμέσως μόλις συμπληρωθούν οι απαιτούμενες διδακτικές ώρες σε προσωπικό που υπολείπονται.

11. Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η επίσκεψη οποιουδήποτε τρίτου ατόμου στο σχολικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με τη Δ/νση του σχολείου για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει (τηλ 2262029017).

Κατά συνέπεια κανείς δεν εισέρχεται στο σχολείο για να φέρει οτιδήποτε στους μαθητές.

12.  Παρακαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί , ώστε να απαντούν αμέσως σε τυχόν τηλεφωνικές κλήσεις από το σχολείο. Είναι αυτονόητο ότι αν κάποιο παιδί παρουσιάσει πιθανά συμπτώματα Covid – 19, ή οποιασδήποτε άλλη ασθένεια θα πρέπει να ελέγχεται ιατρικά άμεσα και για αυτό οι γονείς – κηδεμόνες καλό θα είναι να ανταποκρίνονται στις κλήσεις μας και να έχουν φροντίσει εκ των προτέρων, ώστε να υπάρχει άτομο για την παραλαβή από το σχολείο του νοσούντος μαθητή.

13. Σε περίπτωση που κάποιος γονιός έχει αλλάξει το τηλέφωνο ή το email επικοινωνίας που έχει δηλώσει στο σχολείο, παρακαλείται άμεσα να το δηλώσει στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης που φοιτά το παιδί του.

14.  Κατά την έξοδο από το σχολείο οι μαθητές αποχωρούν ανά τάξη, ακολουθώντας την εξής σειρά:  ΣΤ΄, Ε΄, Δ΄, Γ΄, Β΄, Α΄.

Παρακαλούνται οι γονείς να παραλαμβάνουν τους μαθητές εγκαίρως, τηρώντας τις αποστάσεις

Η συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για την προστασία της υγείας όλων μας.

Η Διευθύντρια & ο Σύλλογος Διδασκόντων

του 1ου ΔΣ Θήβας